úterý 12. března 2013

 11.03.2013 Chumphon - Kra Buri


Tanisa resort máme se snídaní, tak to náležitě využíváme. Dáváme american breakfast (vejce, párek, toust, salát, kafe, džus). Výjezd v 7:30. Projíždíme centrem Chumphonu, obvyklý chaos, mraky motorek a skůtrů. Pak se napojujeme na štýru (naše milá autostráda č.4). Na navigaci máme ještě připravenu souběžnou trasičku džunglí (bohužel to jde jen pár km) a tak jí samozřejmě dáváme. Po cestě najdeme pěkný kokosák a tak se chvíli bavíme úsilím se dostat k lahodnému obsahu. Bez mačety, jen s kapesním nožíkem! 




Ale česká ruka a hlava zvládne téměř všechny problémy. Podaří se odloupnout tlustou slupku a pak křížovým šroubovákem navrtat dva otvory v nejslabších 2 místech u stopky. Pijeme mléko! Vedle nás zastavuje thajská sajdkára, specialisti na kokosáky, mají sebou dvě opice na lanech, které jim je shazují. 



Opice zdravíme s respektem, jejich špičáky mají cca 7 cm, v  roztomilé tlamičce to vypadá nějak nepatřičně. Pak už se musíme znovu zapojit do davové hysterie na štýře. Naštěstí už nemá 4 pruhy, ale jen 2. Velký provoz odsála přípojka na jih do Surat Thani. Další cesta je určována pravidelnými zastávkami na něco dobrého k pití a jídlu (nejvíce nám chutnaly grilované knedlíčky na špejli). Silnice se vlní džunglí, okolo celkem vysoké hory. Přejíždíme na západní stranu poloostrova. V Nong Pak Bang jsou podél cesty stánky s velkými stříbrnými hrnci - kotlíky. Neodoláme, a dáváme nějaké knedlíky plněné směsí masa (místní specialita) a k tomu osvěžující nápoj (zřejmě směs čaje, mléka a kávy v ledové tříšti! nepopsatelná lahoda). 




Jedeme podél řeky Pak Chan která tvoří hranici s Barmou. Je 46 stupňů ale nějak nám to už ani nepřijde. Do Kra Buri přijíždíme po cca 70 km. Hledáme Pannika Resort (tip z cyklistických blogů) ale bez úspěchu. Thajci mají jednu zajímavou vlastnost. Pokud se jich někdo na něco ptá, nepřiznají, že to neví, ale za každou cenu chtějí pomoci. Tak nás posílájí postupně do různých směrů. Nakonec se necháme vést tabulemi slibujícími Home & stay resort a po nějakých 5 km z hlavní cesty jsme v džungli přivítáni sympatickým ubytováním v lesních bungalovech. Klimo, lednička, koupelna, obvyklý vyšší standard. 


Paní majitelka s dcerkou jsou velmi roztomilé, udělají nám dokonce thajskou večeři - rýže s kousky masa a zeleniny (a samozřejmě fish sauce a feferonková zálivka).