čtvrtek 28. března 2013



 28.03.2013 - Bangkok     

Dnes je poslední den, na programu prohlídka Bangkoku. Vstává se brzo, jako obvykle k využití nejpříjemnější části dne. Jdeme pěšky k řece Chao Praya do přístaviště místních vodních (autobusových) linek Ferries Chao Praya.


Linky zde mají označeny vlajkami, my nastupujeme na oranžovou. Hned na další stanici je ale drama. Loď jede i přistává celkem rychle, pomocník, který přivazuje a odvazuje plavidlo k molu, informuje kormidelníka různými pískanými signály. Při přistávání naší lodi ale vysadí motor. Pomocník rychle skočí na molo a snaží se loď uvázat. Ta ale jede příliš velkou rychlostí, kormidelník se marně snaží nahodit motor. Baterka asi pamatuje prodemokratickou revoluci v r.1973. Loď sebou prudce trhne, lano se přetrhne a plavidlo nekontrolovaně jede dál. Všem nezbývá nic jiného, než čekat na neodvratitelnou srážku se zaparkovanou dřevěnou lodí - restaurací. Následuje náraz a díra do zádi restaurace.


Průvodčí se klepou ruce. S omluvami nám pomáhají po nouzovém přistání s výstupem okýnky na molo. Další lodí pokračujeme až na molo u chrámu Wat Phra a Grand palace. Lidí přibývá. Před vstupem do komplexu musí Petr obléci kalhoty. Půjčují je tu zdarma jen na zálohu 200 BHT. Pak už následuje prohlídka komplexu. Nepopsatelná krása stúp, chrámů, budhů.







Do nejsvětějšího chrámu s malou ale nejuctívanější soškou Budhy je nával. Budhisté na kolenou se frenetecky modlí. Poté se přesunujeme na trh amuletů. Budha v milion a jednom provedení. Následuje park Sanam Luang, kde král Phumibol zahajuje sezonu rýže. Přesun na Bangkokské Champs Elysées. Po cestě samozřejmě litry vody a hlavně Coly. Na Colu u nás vznikla silná závislost. Jedině Cola dokáže zahnat žízeň a dodat energii. Pivo je tu i pro nás až na druhém místě. Ve Wat Suhat se zúčastňujeme mnichem předzpívávané modlidby.


Kopec Golden Mounth - tvrdý výstup ve vedru po schodech na obvodu kopce. Zvoníme na řady zvonků a bijeme na gong posvátné óóhmmmmm (opravdu rozezní hrudní koš..).


Kruhový výhled na město skutečně stál za výstup. Tuk - tukem zkracujeme cestu do Dusit palace parku (Evropsko - Thajská architektura).


Chao Praya Expressem, opět orange flag, do stanice u Wat Pho.



Nejdelší ležící Budha v Thajsku. A to je konec prohlídky Bangkoku a současně i naší cesty. Zítra dopoledne letíme zpět do Prahy. Opět překonaná očekávání. Květ Asie nás nezklamal, naopak, nadchnul!!! Budeme vzpomínat! Lah górn Thailand!